Çocuklarda Aft Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Aft ağız ülseri olarak da adlandırılmaktadır ve bebeklerde nadiren görülen bir durumdur. 10 yaşının altındaki çocuklarda da nadir görülür. Bebeklerde nadir görülse de muhtemelen bebekte rahatsızlığa yol açacak bir durumdur.
Aft yuvarlak beyaz veya sarı renkte yara şeklindedir. Aftlar genelde yanakların veya dudakların iç kısmında görülür. Dil, diş etleri ve yumuşak damakta da görülebilir. Tek halde görülebileceği gibi küçük kümeler halinde de görülebilir.
Aftlar ciddi bir durum değildir fakat bebek için rahatsız edici olabilir. Bebek özellikle beslenme sırasında acı hissedebilir.

Aftlar neden oluşur?
Aftların nedeni tam olarak net değildir. Ailesel yatkınlık bunda etken olabilir. Yani genetik bir boyutu vardır. Bazen de stres aft oluşumunu tetikleyebilir.
Aftlar kimi zaman ağız içinde meydana gelen bir travma sonucunda da görülebilir. Örneğin dil veya yanağı ısırınca veya bir ağız için operasyon sonucunda görülebilir. Besin alerjisinin, viral bir enfeksiyonun, süt ve süt ürünleri tüketimindeki eksikliğin de aft oluşumuna yol açabileceğine dair bilimsel bulgular da bulunmaktadır.

Aftlar ve uçuk aynı şeyler midir?
Aftlar ve uçuklar iki farklı şeydir. Aftlar bulaşıcı değildir ve ağız içinde yumuşak dokuda görünürler. Uçuklar ise bulaşıcıdır ve genelde dudakların dış kısmında görünürler.
Aftlar nasıl tedavi edilmelidir?
Aftlar kendi kendilerine geçerler. Genelde 7 – 10 gün içinde geçerler. Aftın oluşturduğu acı ise 3 – 4 günde hafifler.
Aftın oluştuğu yerdeki acıyı hafifletmek için buz tedavisi uygulanabilir. Eğer bebeğiniz katı gıdaları almaya başladıysa ona sıcak, acılı besinleri ve turunçgil meyvelerini vermeyin. Çünkü bunlar bebekteki acıyı azdırabilir.
Bir başka çözüm olarak; bir ölçü oksijenli su ile 1 ölçü suyu karıştırın. Sonra bir pamuklu bir bezle yardımıyla bu karışımı bebeğin aft oluşan yerine nazikçe uygulayın. Fazla bastırmayın. Bunun günde 3 – 4 defa uygulayın. Bu uygulama hem rahatsızlığını hafifletecek hem de aftların iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Eğer bebeğiniz aftlardan dolayı oldukça rahatsız görünüyorsa bir acı veya ağrı dindirici ialç için hekimden tavsiye isteyebilirsiniz. Bebeğiniz asla aspirin vermeyin. Çünkü aspirin Reye sendromu olarak bilinen ölümcül bir hastalığı tetikleyebilir.

Aftlar için bebeği ne zaman hekime göstermeli?
Eğer bebeğinizin ağız içindeki oluşumunun aft olup olmadığından emin değilseniz veya bu sorun 2 haftadan daha uzun sürerse teşhis için bebeğinizin hekimine göstermeniz gerekir. Ayrıca bebeğinizde ateş, lenflerde şişme, isilik gibi sorunlar da varsa bunu hekime bildirmelisiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.